Skip to main content

Hidup jauh dari keluarga

 Hai! Makseh sebab sudi menjenguk blog aku yang ,kurang menarik ini.Hari ni nak berkongsi cerita tentang hidup pelajar yang jauh dari keluarga. First of all, untuk yang jauh-jauh jer faham macam mana perasaan aku ketika sambung belajar dekat mana-mana negeri macam di semenanjung. Ya, ini atas pilihan masing-masing.Mesti korang ada fikir,"lantak kau lah sapa suruh belajar jauh-jauh".Tapi apakan daya,walau bagaimanapun,tipu la takda timbul perasaan iri hati.

 Point pertama,mesti korang ada rasa resah kan bila terfikir kan nak tinggalkan rumah tercinta,terutamanya family ,gerek(pakwe/makwe), member, pets, and paling sedih,wifi rumah. Dalam jangka dekat nak pergi tempat lain tu, perasaan sedih wujud, tak lalu nak makan, apatah lagi mandi pun rasa cam tak mandi.Tapi kita kuatkan perasaan ni,senyum dan have fun dengan family.Tap tap,tibanya hari tersebut, keluar air mata ketika menatap wajah ibu bapa yang mengharapkan yang terbaik buat kita di sana.

 Kedua pulak,detik-detik habis sem.Hahhh, yang ni memang berair ah air mata. Time parents member datang jemput diaorang,tolong bawa luggage semua, dan kau hanya mampu mengeluh. "Agaknya bila lah parents aku dapat jemput aku camtu".Betul tak? Sayu betul bila terfikirkan benda tu takkan terjadi punya. Memang angan-angan mat jenin.

 Seterusnya,bab sampai kat KLIA / KLIA 2 tu yang paling mencabar. Masa tu,korang akan pray bebanyak agar urusan dipermudahkan.Maklumla,takde orang hantar pergi tempat belajar. Masa tu minda kita akan bergabung seratus peratus. Kita hanya dapat fikirkan agar perjalanan pergi tempat belajar xda apa -apa, harap bas ada, harap barang tak tertinggal, harap takde kes ragut semua, and tak lambat sampai tempat belajar.Memang dah sampai sana,duit dan masa itu memang emas hahaha

 Ni lagi ,bab makanan memang perghhhhh. Kalau roomate bawa makanan dari rumah yang dimasak dengan penuh kasih sayang oleh ibu diaorang. Memang simpan balik air mata mengenangkan lauk pauk kegemaran kita yang lama kita akan idamkan. Macam aku la,sebab aku berbangsa iban,memang lauk sini dan sana tak sama dari segi rasa dan resepi. Masa kuliah,memang menahan sabar lah tunggu pulang rumah untuk makan makanan yang diidamkan selama ini.

Cukup sampai ni je la entry hari ini,malas juga nak tulis pepanjang.Takut ada yang tertido baca.

Comments

Popular posts from this blog

Sungjae .

Hey everyone ! this is Yook Sungjae . Don't know him ? He is member for Btob group . I really like Sungjae for some reasons . It not that I too obsessed with Korean people . He really looks like this . My crush . :) I get it when you all don't believe me . I'm just telling the truth . His hair really looks very same . Just his face different from Sungjae . HAHA . Sometimes , when I missed him a lot . I will looking at phone , searching for Sungjae pictures . It really helps me a lot . Even , I can't loving you anymore . I really grateful that I ever be your truly friend . The only girl that you trusted . Thanks for really making me happy even I know I never be the one that in your heart . :') 

First love dengan kawan sendiri

kalau ada yang rajin stalk blog aku memang kenal Shen siapa,ya dialah bestfriend aku aka long time crush aku. Aku memang tak tau ah kenapa dengan jantung ini masih tunggu jantan tak guna itu.Opss terkasar lak.Dia masih dengan gerek dia tu tapi ayat flirt dia tetap tak berubah.Kadang-kadang aku terfikir,kenapa dia tak jujur dengan aku yang dia ada gerek.Dia ingat aku tak tahu ke,tak yah lah kau nak buat aku melting tau tak.Hati ini dah lama bagi kat kau,kau je pandang yang lain. Aku yang tetap dengan kau saat kau putus ati,macam-macam aku buat kau tapi aku kalah bila ada pompuan lain datang dengan ' rupa' yang ala-ala innocent,yang rambut contra dari aku yang frizzy ni,dengan body yang memang diidami girls yang lain. Apapun,aku memang terima kasih lah kat dia.Sebab dia lah aku tau erti ',benda yang kau minat tak semestinya kau dapat'. Dengan itu,aku ucapkan dia bahagia dengan siapapun. Sapa kata aku tak buat effort,aku cuba minat benda yang dia minat,dia cuba minat be…

Tentang aku,budak blogger

Ohayo korang! Angkat ketiak skit kepada yang baca entry ni. Mesti korang pelik tengok blog aku kan,punya simple gila dah la takde intro tentang penulis lagikan. Aku terfikir nak buat camni sebab aku takde idea nak hias blog camne,maklumlah blog ni tak seindah dlu.Kalau masa zaman aku sekolah menengah,memang sini sana kawan aku ada blog.Kini tinggal lah cerita di blog diaorang dengan kenangan masa lalu diaorang. Aku pasti kalau suatu hari nanti diaorang terlog in ke blog diaorang,mesti ada kenangan yang menusuk jiwa sampai keluar air mata.

 Korang boleh panggil aku Mino since kawan aku kat semenanjung panggil aku ni.Kalau korang ada terdengar member korang ada kawan,bernama Mino..hah aku lah tu. Kantoi pulak. Kenapa Mino?Masa aku time masuk poli dulu,nama whatsapp aku Mino since aku ada hati ngan mamat rapper korea ni,lawak gila. Memandangkan nama aku panjang gila bagai ke berjalan beribu batu,aku angguk jer bila diaorang panggil aku Mino. Sampaikan lecturer aku pun panggil aku Mino. …